Selecteer een pagina

Lotte is 24 jaar, ze heeft in haar jeugd te maken gehad met seksueel misbruik. Ze komt uit een religieus gezin, waarin weinig ruimte was voor het delen van emoties. Voor de traumatische ervaringen heeft ze eerder al behandeling gehad op andere plekken. Toch heeft ze het gevoel dat haar traumatiserende ervaringen nog niet de aandacht gekregen hebben die nodig is. Ze heeft de indruk dat dit deel van haar levensverhaal onvoldoende gezien en gehoord is, waardoor het zich nog geregeld meldt.

Niet gezien en gehoord voelen

Niet gezien en gehoord worden is een rode draad in haar leven. Ze vindt het nog steeds moeilijk om zich te tonen. Lotte voelt zich klein, onzeker en zou zich het liefst onzichtbaar maken voor de wereld, zoals ze dat vroeger thuis ook deed. Lichamelijk geeft ze aan dat ze vaak buikpijn heeft door obstipatie. Dat kan aangeven dat er letterlijk zaken ‘niet verteerd kunnen worden’. Ook heeft ze geregeld blaasklachten. Deze staan symbool voor het thema angst, maar ook heeft het met markering te maken. In de natuur doen dieren ergens een plasje over om te markeren, ze zeggen: ‘Ik ben hier’. Dat is iets wat Lotte juist heel spannend vindt.

EFT, een zachte vorm van trauma behandeling

Ze ervaart tevens een angst voor wat er open gemaakt zou kunnen worden, wanneer ze met haar emotionele schade aan de slag gaat. De weerstand tegen de behandeling voelt ze met name log en zwaar zitten in het borstgebied, deze blokkeert al lang haar herstelproces. We gaan eerst aan de slag met EFT om te zien of de weerstand, die erg massief is, wat tastbaarder kan worden. EFT staat voor Emotionally Focused Therapy. Dit is een zachte vorm van trauma behandeling. Door zelf te kloppen op bepaalde meridiaanpunten (energiebanen in het lichaam) en tegelijk je te verbinden met de emotie die de herinnering aan de ervaring oproept, wordt de stress reactie die erbij is gaan horen opgeheven.

Sedona helpt om emoties los te laten

Na een paar rondes kloppen, kan Lotte de weerstand meer concreet voelen en benoemen. Dan gaan we over op Sedona. Sedona is een energetische werkwijze die helpt om emoties los te laten. Het heeft een krachtige werking, maar is intensief en vermoeiend. We besluiten in overleg om het voor nu hierbij te houden. Lotte gaat thuis wat rust nemen, het proces van de weerstand verlagen is in gang gezet en heeft tijd nodig. Wanneer ze er aan toe is om vervolgstappen te zetten, dan neemt ze weer contact op met me. De klachten die ze heeft, zijn in vele jaren opgebouwd. Het vraagt tijd om dit te helen.

EFT-trauma-behandeling

Op het moment dat je jezelf kent, met al je krachten, patronen, valkuilen en overlevingsmechanismen, dan sta je stevig in de wereld en blijf je in balans.

Wil je dit onderzoeken? In mijn praktijk voor Holistische therapie gaan we samen de puzzelstukjes van je leven tot een overzichtelijk geheel bijeen leggen.
Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje bij mijn aanbod.